Kasteel Vaalsbroek

Vaals

Kasteel Vaalsbroek

Kasteel Vaalsbroek Vaalsbroek 5Vaals 043 308 93 08 Stuur e-mail
Vaalsbroek, ligt ten zuidwesten van Vaals bij de buurtschap Raeren, aan de voet van de Eschberg. Het is ontstaan van de in 1479 genoemde 'hoff zo Broiche'. De ligging van de huidige buitenplaats en het kasteel op de helling van een heuvel lijkt niet te rijmen met de naam Vaalsbroek, die een situering in een laaggelegen moerassig gebied suggereert. Voor de huidige plaats van het landhuis is waarschijnlijk de ligging van de van het reliëf afhankelijke watermolen bepalend geweest.

Het huidige landhuis werd kort na 1733 gebouwd, mogelijk na het ontwerp van Laurenz Mefferdatis. Dit was ter vervanging van een kasteel, waarvan het grootste deel van het overwelfde laatmiddeleeuwse onderhuis waarschijnlijk nog resteert. In 1761 liet Johann Arnold von Clermont het landhuis ingrijpend verbouwen naar plannen van Joseph Moretti.

Ter linkerzijde van het huis wordt het water van de Zieversbeek opgestuwd in een zeer grote molenvijver. De zich aan de uitstroom bevindende Vaalsbroekermolen werd gebouwd in 1765 en dreef met waterkracht de eveneens in 1765 door Johann Arnold von Clermont gestichte spinnerij aan. Deze spinnerij is een voortzetting van een korenmolen die in 1542 werd genoemd en op dezelfde plaats zal hebben gestaan. In 1860 werd de watermolen, die inmiddels weer in een korenmolen was veranderd, vergroot en voorzien van een stoommachine, waaraan de vierkante schoorsteen nog herinnert. De watermolen is tot circa 1960 in bedrijf geweest en kreeg in 1990 een horecafunctie.

Overzicht

Adres
Vaalsbroek 5, Vaals
043 308 93 08
Openingstijden en tarieven

Sinds 1990 in gebruik als hotel, restaurant en vergaderlocatie en daarmee iedere dag open.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Stuur een mail.

Verstuur een mail naar Kasteel Vaalsbroek . Uw bericht wordt na een klik op "Verstuur" direct verstuurd.

Oeps, niet alle velden zijn juist ingevuld. Deze velden zijn gemarkeerd.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website