Ontdek de omgeving van Vaals

Prachtige natuur met uitgestrekte bossen

Vaals is vooral bekend vanwege het Drielandenpunt op de Vaalserberg, maar Vaals heeft verrassend veel meer te bieden: internationale flair, monumentale gebouwen, uitgestrekte natuurgebieden en dat alles midden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ontdek het landschap, de historische stadskern en de omgeving! Bekijk waar je écht moet zijn: 

Hier moet je zijn:

In en rondom het centrum

Met zijn monumentale panden en grote verscheidenheid aan winkels maakt het centrum van Vaals een stadse indruk. Veel monumentale panden herinneren aan het rijke textielverleden, dat grote economische voorspoed bracht. Ontdek bijvoorbeeld de nalatenschap van de Duitse lakenfabrikant Von Clermont; het statige gemeentehuis en Kasteel Bloemendaal. Het kleurrijke Koningin Julianaplein en het Centrum voor Kunst en Cultuur in de Kopermolen zijn een bezoek meer dan waard. Maar ook de ‘Kleng wach’, het kleinste museum van Limburg en vroeger de grenspost, mag niet overgeslagen worden!

Bergdorpje Vijlen

Je komt in Vijlen vele karakteristieke (eet)cafés tegen waar je kunt genieten van de bourgondische uitbundigheid van de streek. Wijnliefhebbers moeten zeker eens de bekroonde Vijlener wijnen proeven bij Wijndomein St. Martinus. Prachtige vergezichten, lange wandelingen en lekker eten & drinken! Wie wil er nog naar de Alpen als je de beleving van de bergen zo dichtbij hebt? Vijlen ligt op ongeveer 200 meter hoogte boven NAP en is daarmee het hoogst gelegen kerkdorp van Nederland.  De statige toren van de St. Martinuskerk van Vijlen torent hoog boven het landschap uit. Deze kerk is van verre zichtbaar en dient daardoor vaak als oriëntatiepunt bij wandelaars. Het is de hoogst gelegen kerk van Nederland.

Pittoresk Holset

Een pittoresk dorpje middenin een adembenemend landschap. De grote blikvanger in het kleine dorpje Holset is de oeroude Lambertuskerk, een favoriete trouwlocatie. Rondom het kerkje vind je gezellige terrasjes vanuit waar je het pittoreske dorpje en het omringende landschap kunt bewonderen. Misschien werp je wel een blik op Domein Holset, het enige echte Limburgse Champagnehuis. Tip: neem er een rondleiding door de wijngaard.

Route des Vins

In het schitterende heuvellandschap voert de 11 kilometer lange Route des Vins je langs twee indrukwekkende wijndomeinen. Waar Wijndomein St. Martinus dé grootste wijngaard van Nederland én België is, heeft Domein Holset zich gespecialiseerd in mousserende wijnen, die rijpen op gist in eigen wijnmakerij. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten!

Heuvelland: het leven op z'n mooist!

Heuvelland Magazine

Maak kennis met de meest zuidelijke gemeenten van Nederland: Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem & Vaals. En ontdek het landschap, de cultuur en de heerlijkheden...

Kerkdorpje Lemiers

Lemiers is een klein kerkdorpje, dat voor het grootste deel in Nederland gelegen is. Een klein gedeelte van Lemiers behoort echter tot de stad Aken. In Oud-Lemiers, dat ook het oudste gedeelte is, vind je veel oude vakwerkhuizen en de Selzerbeek die samen zorgen voor een idyllische sfeer. Bovendien gaat het hier om een beschermd dorpsgezicht. Je komt hier een bijzonder kapelletje tegen; de middeleeuwse Sint-Catharinakapel met moderne muurschildering van Hans Truijen.

Het Vijlenerbos

Het Vijlenerbos, nabij het bergdorpje Vijlen, is het meest langgerekte bosgebied van Nederland. Het strekt zich over een lengte van ca. 8 km tussen Epen en het Drielandenpunt. In totaal is het Vijlenerbos ca. 650 ha groot en bestaat uit vlakke plateaus en hellingen. Op het plateau in het Vijlenerbos is een familiewandeling uitgezet die tevens toegankelijk is met een (elektrische) rolstoel, rollator en wandelwagen. De route is te herkennen aan de rode wandelpaaltjes en start op de parkeerplaats bij de splitsing van de Rugweg en de Epenerbaan te Vijlen.

Naast deze route kun je geweldig recreëren in dit bos. Er zijn ruiterpaden, er is een mountainbikeroute en het stikt er natuurlijk van de mooie wandelpaden. Langs deze routes liggen ook diverse blokhutjes die uitstekend geschikt zijn voor een picknick. Ook kun je terecht bij horecagelegenheden als ‘t  Hijgend Hert of Buitenlust.

Keizerstad Aken

De prachtige Keizerstad, nét over de grens. Keizerstad Aken, de stad waar Karel de Grote begraven ligt in zijn indrukwekkende Dom, ligt op een steenworp afstand van Vaals. Ook de rest van het prachtig historisch stadscentrum met de beroemde Elisenbrunnen en het stadhuis mag je niet missen. Vanuit Vaals ben je er zo, zeker met de Hop On Hop Off bus die stopt in Vaals en over het Drielandenpunt langs de mooiste plekjes in Aken rijdt.

Cittaslow

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Vaals als Cittaslow gemeente kenmerkt zich door een prettige leefomgeving en haar rijke cultuurhistorie!

Historische stadswandeling

Ontdek het unieke stadscentrum met de historische stadswandeling. De route voert langs statige gebouwen, zoals kasteel Bloemendal en het prachtige gemeentehuis. Op en in de omgeving van het vernieuwde Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan Johann Arnold Von Clermont. Deze Akense lakenfabrikant zette Vaals in de 18e eeuw op de kaart.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Vaals: