Omgeving Vaals

historische stad in een oase van groen

Vaals is vooral bekend vanwege het Drielandenpunt op de Vaalserberg, maar Vaals heeft verrassend veel meer te bieden: internationale flair, monumentale gebouwen, uitgestrekte natuurgebieden en dat alles midden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ontdek het landschap, de historische stadskern en de omgeving!

Laat je inspireren

Vaals Centrum

De historische kern vormt een mooi startpunt om Vaals te ontdekken. Je vindt er volop monumentale rijkdommen die sporen vormen uit een tijd dat Vaals letterlijk en figuurlijk de lakens uitdeelde. De 18e eeuwse lakenindustrie zette Vaals op de kaart. Tip: ontdek het zelf met de Historische stadswandeling Vaals.

Maak de wandeling

Winkelgebied

Het bruisende winkelgebied van Vaals heeft internationale flair! Nederlands, Vaals’ dialect, Duits en Frans klinken door de winkelstraten. Van alle kanten komen mensen samen om te genieten van het verrassend grote winkelaanbod. Winkels zijn er in alle formaten. De grote ketens vinden hier hun publiek, maar ook kleine boetieks en leuke winkeltjes van zelfstandige ondernemers kleuren je winkeldag. Tip: bezoek de weekmarkt op dinsdagochtend, ouderwets gezellig!

Bekijk het winkelaanbod

Rondom het centrum

Vaals ligt omsloten door een oase van groen en daar valt van alles te beleven. In het langste bos van Nederland, het Vijlenerbos, kun je heerlijk wandelen en een welverdiende pauze nemen (er zitten flink wat hellingen in het bos!). Vanuit het Vijlenerbos ter hoogte van Camerig bewonder je een klassiek uitzicht op het Heuvelland met vakwerkhuisjes. Vlakbij ligt het geologische monument de Heimansgroeve waar je 300 miljoen jaar  terug in de tijd kijkt. Verstopt bij de bosrand aan de andere kant van het Vijlenerbos vind je een echte Lourdesgrot, waarschijnlijk het hoogstgelegen heiligdom in Nederland. Tegen een heuvel tussen de bomen ligt een ander heiligdom. Het indrukwekkende Mamelisklooster met de herkenbare hoektorens ziet er uitnodigend uit, maar de broeders waarderen hun rust.

Drielandenpunt

Met drie stappen in drie landen zijn, dat kan op het drielandenpunt. Daar raken de grenzen van Nederland, Duitsland en België elkaar. Vlak bij het drielandenpunt ligt ook het allerhoogste punt van het vaste land van Nederland, de top van de Vaalserberg op zo’n 322 meter boven NAP. Nóg eens 34 meter hoger heb je vanuit de Wilhelminatoren een grandioos uitzicht over het gebied en loop je over een glazen skywalk, als je durft… Weer beneden is er een plek waar gebrek aan uitzicht juist een hoop plezier brengt: in het labyrint op het Drielandenpunt kun je heerlijk (ver)dwalen.

Lees meer

Bergdorpje Vijlen

Het enige bergdorp in Nederland gaat de concurrentie aan met de Alpen! Want wat kan daar wel, wat hier niet kan? In Vijlen kun je heerlijk wandelen, lekker eten en drinken en bij sneeuw zelfs skiën en rodelen terwijl je geniet van de prachtige vergezichten. Het Bourgondische leven komt tot een hoogtepunt bij Wijngaard St. Martinus, de oudste rode wijngaard van Nederland en tegelijk ook één van de meest moderne en duurzame wijngaarden, waar wereldberoemd oenoloog Stan Beurskens internationaal geprezen wijnen bottelt.

Meer over het bergdorpje

Holset

Een pittoresk dorpje middenin een adembenemend landschap. De grote blikvanger in het kleine dorpje Holset is de oeroude Lambertuskerk, een favoriete trouwlocatie. Rondom het kerkje vind je gezellige terrasjes vanuit waar je het pittoreske dorpje en het omringende landschap kunt bewonderen. Misschien werp je wel een blik op Domein Holset, het enige echte Limburgse Champagnehuis. Tip: neem er een rondleiding door de wijngaard.

lees meer

Lemiers

Een verborgen parel. In het rustige dorpje Lemiers staat het oudste zaalkerkje van Nederland, de Catharinakapel. In de jaren zeventig laaiden hier de gemoederen hoog op toen kunstenaar Hans Truijen het interieur van de oude kapel beschilderde in een heftige, expressionistische stijl. Nu worden liefhebbers van moderne kunst aangenaam verrast bij de overweldigende en kleurrijke aanblik van Truijens kunstwerk.

lees meer

Aken

De prachtige Keizerstad, nét over de grens. Keizerstad Aken, de stad waar Karel de Grote begraven ligt in zijn indrukwekkende Dom, ligt op een steenworp afstand van Vaals. Ook de rest van het prachtig historisch stadscentrum met de beroemde Elisenbrunnen en het stadhuis mag je niet missen. Vanuit Vaals ben je er zo, zeker met de Hop On Hop Off bus die stopt in Vaals en over het Drielandenpunt langs de mooiste plekjes in Aken rijdt.

Bekijk de CityTour Aachen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website