Ontdek Vaals

Vaals is omgeven door prachtige natuur met uitgestrekte bossen

Vaals is vooral bekend vanwege het Drielandenpunt op de Vaalserberg, maar Vaals heeft verrassend veel meer te bieden: internationale flair, monumentale gebouwen, uitgestrekte natuurgebieden en dat alles midden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ontdek het landschap, de historische stadskern en de omgeving!

Laat je inspireren

Centrum Vaals

Met zijn monumentale panden en grote verscheidenheid aan winkels maakt het centrum van Vaals een stadse indruk. Tijdens de historische stadswandeling beleef je de rijke geschiedenis van het stadje met eigen ogen. Veel monumentale panden herinneren aan het rijke textielverleden, dat grote economische voorspoed bracht. Ontdek bijvoorbeeld de nalatenschap van de Duitse lakenfabrikant Von Clermont; het statige gemeentehuis en Kasteel Bloemendal. Het kleurrijke Koningin Julianaplein en het Centrum voor Kunst en Cultuur in de Kopermolen zijn een bezoek meer dan waard. Maar ook de ‘Kleng wach’, het kleinste museum van Limburg en vroeger de grenspost, is een bijzonder artefact dat u niet mag missen. Geen zin in historie en cultuur? Dan loont het zich om te winkelen in stijl, genietend van de internationale flair die het centrum uitademt.

Winkelgebied

Het bruisende winkelgebied van Vaals heeft internationale flair! Nederlands, Vaals’ dialect, Duits en Frans klinken door de winkelstraten. Van alle kanten komen mensen samen om te genieten van het verrassend grote winkelaanbod. Winkels zijn er in alle formaten. De grote ketens vinden hier hun publiek, maar ook kleine boetieks en leuke winkeltjes van zelfstandige ondernemers kleuren je winkeldag. Tip: bezoek de weekmarkt op dinsdagochtend, ouderwets gezellig!

Bekijk het winkelaanbod

Rondom het centrum

Vaals ligt omsloten door een oase van groen en daar valt van alles te beleven. In het langste bos van Nederland, het Vijlenerbos, kun je heerlijk wandelen en een welverdiende pauze nemen (er zitten flink wat hellingen in het bos!). Vanuit het Vijlenerbos ter hoogte van Camerig bewonder je een klassiek uitzicht op het Heuvelland met vakwerkhuisjes. Vlakbij ligt het geologische monument de Heimansgroeve waar je 300 miljoen jaar  terug in de tijd kijkt. Verstopt bij de bosrand aan de andere kant van het Vijlenerbos vind je een echte Lourdesgrot, waarschijnlijk het hoogstgelegen heiligdom in Nederland. Tegen een heuvel tussen de bomen ligt een ander heiligdom. Het indrukwekkende Mamelisklooster met de herkenbare hoektorens ziet er uitnodigend uit, maar de broeders waarderen hun rust.

Drielandenpunt

Met drie stappen in drie landen zijn, dat kan op het drielandenpunt. Daar raken de grenzen van Nederland, Duitsland en België elkaar. Vlak bij het drielandenpunt ligt ook het allerhoogste punt van het vaste land van Nederland, de top van de Vaalserberg op zo’n 322 meter boven NAP. Nóg eens 34 meter hoger heb je vanuit de Wilhelminatoren een grandioos uitzicht over het gebied en loop je over een glazen skywalk, als je durft… Weer beneden is er een plek waar gebrek aan uitzicht juist een hoop plezier brengt: in het labyrint op het Drielandenpunt kun je heerlijk (ver)dwalen.

Lees meer

Bergdorpje Vijlen

Je komt in Vijlen vele karakteristieke (eet)cafés tegen waar je kunt genieten van de bourgondische uitbundigheid van de streek. Wijnliefhebbers moeten zeker eens de bekroonde Vijlener wijnen proeven bij Wijndomein St. Martinus.

Prachtige vergezichten, lange wandelingen en lekker eten & drinken! Wie wil er nog naar de Alpen als je de beleving van de bergen zo dichtbij hebt? Vijlen ligt op ongeveer 200 meter hoogte boven NAP en is daarmee het hoogst gelegen kerkdorp van Nederland.

De statige toren van de St. Martinuskerk van Vijlen torent hoog boven het landschap uit. Deze kerk is van verre zichtbaar en dient daardoor vaak als oriëntatiepunt bij wandelaars. Het is de hoogst gelegen RK kerk van Nederland.

Meer over het bergdorpje

Holset

Een pittoresk dorpje middenin een adembenemend landschap. De grote blikvanger in het kleine dorpje Holset is de oeroude Lambertuskerk, een favoriete trouwlocatie. Rondom het kerkje vind je gezellige terrasjes vanuit waar je het pittoreske dorpje en het omringende landschap kunt bewonderen. Misschien werp je wel een blik op Domein Holset, het enige echte Limburgse Champagnehuis. Tip: neem er een rondleiding door de wijngaard.

lees meer

Kerkdorpje Lemiers

Lemiers is een klein kerkdorpje, dat voor het grootste deel in Nederland gelegen is. Een klein gedeelte van Lemiers behoort echter tot de stad Aken. In Oud-Lemiers, dat ook het oudste gedeelte is, vind je veel oude vakwerkhuizen en de Selzerbeek die samen zorgen voor een idyllische sfeer. Bovendien gaat het hier om een beschermd dorpsgezicht. Je komt hier een bijzonder kapelletje tegen; de middeleeuwse Sint-Catharinakapel met moderne muurschildering van Hans Truijen.

lees meer

Vijlenerbos

Het Vijlenerbos in de gemeente Vaals, nabij het bergdorpje Vijlen, is het meest langgerekte bosgebied van Nederland. Het strekt zich over een lengte van ca. 8 km tussen Epen en het

Drielandenpunt. In totaal is het Vijlenerbos ca. 650 ha groot. Ongeveer 200 ha van de hoogste delen van het bos bestaan uit tamelijk vlakke plateaus, de rest bestaat uit hellingen. De uitgestrekte hellingbossen worden gekenmerkt door forse hoogteverschillen van zo'n 100 meter. Het hoogste punt is met 322,5 meter het Drielandenpunt, het laagste ligt niet ver van de Geul op ca. 150 meter. Op het plateau in het Vijlenerbos is een familiewandeling uitgezet. Deze is toegankelijk voor mensen met een (elektrische) rolstoel, rollator en wandelwagen. Het traject is 2,8 of 5 kilometer lang. De route is te herkennen aan de rode wandelpaaltjes en start op de parkeerplaats bij de splitsing van de Rugweg en de Epenerbaan te Vijlen. Naast deze route kun je geweldig recreëren in dit bos. Er zijn ruiterpaden, er is een mountainbikeroute en het stikt er natuurlijk van de mooie wandelpaden. Langs deze routes liggen ook diverse blokhutjes die uitstekend geschikt zijn voor een picknick. En na je tocht kun je uiteraard terecht bij horecagelegenheden als ‘t  Hijgend Hert of Buitenlust.

Ontdek meer!

Aken

De prachtige Keizerstad, nét over de grens. Keizerstad Aken, de stad waar Karel de Grote begraven ligt in zijn indrukwekkende Dom, ligt op een steenworp afstand van Vaals. Ook de rest van het prachtig historisch stadscentrum met de beroemde Elisenbrunnen en het stadhuis mag je niet missen. Vanuit Vaals ben je er zo, zeker met de Hop On Hop Off bus die stopt in Vaals en over het Drielandenpunt langs de mooiste plekjes in Aken rijdt.

Bekijk de CityTour Aachen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website