Het Von Clermonthuis

Vaals Bezoek website

Het Von Clermonthuis

Het Von Clermonthuis Von Clermontplein 15Vaals Naar de website
In Vaals liet de industrieel Johann Arnold Von Clermont in de 18e eeuw onder meer dit Von Clermonthuis bouwen. Hij richtte dit in als lakenfabriek en benutte het deels ook als woonhuis en kantoor. Destijds werd er wol geweven, geperst en geverfd. Tegenwoordig doet het dienst als gemeentehuis van Vaals.

De bouwwerken van Von Clermont hebben ook sporen nagelaten in de bodem. In de nabije omgeving van het Von Clermonthuis  zijn veel resten gevonden van de oude bebouwing. Het Von Clermonthuis had oorspronkelijk vier vleugels. Op het binnenterrein werd een muurwerk gevonden van deze vroegere vierde vleugel. Voor het gemeentehuis zijn resten gevonden van muren, die waarschijnlijk tot de ommuring van het landgoed behoorden.

Verschillende elementen van de lakenindustrie zien bezoekers terug in het ontwerp van de openbare ruimte op en rondom het Koningin Julianaplein. De invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie komt hier prominent tot uiting: een doekterras dat verwijst naar de droogplek van de lakens, een markttapijt met geweven motief en op het binnenterrein van het gemeentehuis een heus verfbekken, waarmee de ververij op bijzondere wijze wordt gevisualiseerd.

Op de locatie van de tuin van Von Clermont (naast de Kopermolen) is de Clermonttuin gerealiseerd. Het textielverleden van Vaals is ook zichtbaar gemaakt in de motieven van de bestrating.

Overzicht

Adres
Von Clermontplein 15, Vaals
Openingstijden en tarieven

Bezoekers kunnen tijdens de openingsuren bij het burgerloket terecht.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website