Heimansgroeve

Vijlen

Heimansgroeve

Heimansgroeve Birversbergweg 20Vijlen
Wandelaars staan voor één van de grootste geologische schatten van Zuid-Limburg en misschien wel van heel Nederland. Dit is de enige plek in Nederland waar gesteente uit het Carboon (zo’n 300 miljoen jaar oud) aan de oppervlakte komt. 

Wandelaars kijken dus recht de prehistorie in! In de groeve werd vroeger steen gewonnen voor de bouw van wegen en huizen, totdat natuuronderzoeker Eli Heimans (1861-1914) fossielen ontdekte in de steenkool.

Omdat hij zo bijzonder gepassioneerd was over alle schatten van deze streek, is deze groeve naar hem vernoemd. In 1911 schreef hij ‘Uit ons Krijtland’, dat het Geuldal op de kaart zette bij het grote publiek. 

In de donkere steen in de groeve is de kans groot dat men een echt fossiel uit de Carboontijd kan ontdekken. Er zijn hier vooral veel afdrukken van planten te vinden, maar hier en daar ook van prehistorische dieren. Dit is een uniek geologisch monument!

Overzicht

Adres
Birversbergweg 20, Vijlen
Openingstijden en tarieven

Natuurmomenten organiseert regelmatig wandelingen naar de Heimansgroeve.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website